Krutá hra

- Dan Simmons



Dnes bych Vám ráda představila první díl ze série Joe Kurtz, detektiv bez licence.
Podle mne tato série patří mezi detektivní skvosty a myslím, že si zaslouží více pozornosti.

Hlavním hrdinou je Joe Kurtz, který býval soukromým detektivem. Když znásilnili a zavraždili jeho partnerku, tak neváhal a její smrt brutálně pomstil.
Po jedenácti letech strávených ve vězení v Attice se vrací zpátky do Buffala. I když nemůže být o vrácení detektivní licence ani řeč, přesto nabízí své bývalé sekretářce Arlene zpátky práci, kterou pro něj dělala dříve. Arlene neváhá a nabídku přijímá. Jejím prvním úkolem je, aby jim našla kancelář, poblíž centra města. Joe se mezitím vydává za mafiánskou rodinou Farinových, která má nejlepší léta za sebou a nechává se najmout samotným donem Farinem.

A tak Joe začíná odkrývat podrazy v rodině Farinových. Zjistí, že rodinný právník není takový za jakého se vydává a po krku mu jdou černošské i árijské gangy, jelikož na něj ještě v Attice vypsala odměnu Mešita z bloku D a na záda mu dýchá detektiv Hathaway.

Za zálohu, kterou inkasoval od Farinových si najímá kancelář v suterénu obchodu s pornografií a rozjíždí spolu s Arlene internetovou službu "Stopaři prvních lásek". 
Pravidelně se hlásí své kurátorce slečně O´Tooleové a chlubí se jí se svými úspěchy.

Po tom, co se vyspí s dcerou dona Farina, Sophií, se od ní dozvídá spousty dalších potřebných informací a začíná s ní úzce spolupracovat. Jeho největším strašákem se stává nájemný zabiják Dán, kterého vlastně nikdo nikdy neviděl, ale všichni vědí, že se ničeho nebojí.

...."Postaráš se o to, Leonarde ?" zeptal se Farino.
"Samozřejmě". Miles zaváhal, ale pak si přece jen dodal odvahy a otázal se : "A Dán?"
Farino chvíli mlčel. Majna si hluboko v zeleném porostu dál štěbetala sama pro sebe. Nakonec starý don pronesl : "Ano, možná je na čase opravdu zavolat Dána"....

Dan Simmons stvořil naprosto báječný thriller. Hlavní hrdina Joe Kurtz se ničeho nezalekne a bez servítek si vyřizuje staré účty. Obelhává kurátorku a chladnokrevně zabíjí každého, kdo mu příjde do cesty. Nebojí se použít sám sebe jako návnadu ani se stát žhářem. 

Kniha se čte jedním dechem a čtenář se nestačí divit, kolik zvratů se vejde do dvou set stran. Kurtz je tvrďák a zůstává za ním spousta mrtvých. I přes to, že je to záporný hrdina, si ho musí každý zamilovat. Kniha má krátké kapitoly a je doopravdy "nabušená" od začátku až do konce. Nikdo se s nikým moc nemazlí a každý jde rovnou na věc.
Tuto knihu s radostí zařazuji mezi mé nejoblíbenější.

Pokud na knihu narazíte, tak neváhejte, určitě nebudete litovat.

Název : Krutá hra - série Joe Kurtz, detektiv bez licence
Autor : Dan Simmons
Nakladatelství : BB/art
Počet stran : 208





Žádné komentáře:

Okomentovat