Kruté mrazy

- Dan Simmons

Další díl detektivního thrilleru z trilogie Joe Kurtz, detektiv bez licence pokračuje ve vražedném tempu a určitě nezůstává ve stínu prvního dílu.



Hlavním hrdinou je Joe Kurtz. Téměř dvanáct let strávil ve vězení v Attice za to, že krutě pomstil smrt své partnerky. Po propuštění založil se svou sekretářkou Arlene internetovou službu "Stopaři prvních lásek", se kterou se jim slušně daří. Nechal se najmout jako detektiv pro dona Farina, vysloužilého mafiánského bosse. 
Vyřizoval si účty z minulosti a začal si budovat pověst nájemného vraha. Když se setkal tváří v tvář s obávaným zabijákem Dánem, a starý don i s jeho dceru Sophií byli zabiti, tak doufal, že vazby s rodinou Farinových byly přetrhány. 
Díky svým vybroušeným instinktům si ale brzy všímá, že jej sledují tři muži, kteří v Attice získali přezdívku Tři poskoci. Kurtz využije momentu překvapení, dva muže zastřelí a od třetího se dovídá, že si je na jeho zavraždění najala Angelina Farinová Ferrarová, která se po dlouhé době vrátila ze Sicílie, kam odjela, aby studovala zločinný život u příbuzných. Zároveň si udělala titul z ekonomie na univerzitě v Římě a stihla se provdat za postaršího italského šlechtice, hraběte Pietra Adolfa Ferraru. Nyní usiluje o návrat zašlé slávy pro jejich rodinu.
Kurtz se brzy doslýchá, že byl označen jako vrah vysloužilého mafiána dona Farina, a že člověk, který zabil a znásilnil jeho partnerku je stále na živu. Skutečný boj o moc ho teprve čeká.

..."Napadlo mě, že byste mi mohl být užitečný."
"Čím ?"
"Tím, že byste zabil Emilia Gonzagu a jeho hlavní gardu."
"Proč bych to proboha dělal ?" Z Kurtzova hlasu nezazněla ani tak zvědavost, jako spíš mírné pobavení.
 Angelina se zhluboka nadechla. Tak teď všechno, anebo nic. Takhle si to opravdu neplánovala. Spíš si představovala, že až k tomuto rozhovoru někdy v příštích týdnech dojde, bude jí Kurtz klečet u nohou, ruce svázané kobercovou páskou za zády, možná o pár zubů chudší. Teď jí nezbývalo, než to na něj vybalit a sledovat jeho obličej, oči, svaly kolem úst, polykací reflex - ty části těla, které nemohou reagovat.
"Emilio Gonzaga dal před dvanácti lety zabít vaši družku Samanthu," řekla.



Nebyl by to Joe Kurtz, aby neměl plné ruce práce a tak za ním přichází John Wellington Fears, světoznámý houslista, který umírá na rakovinu. Žádá Kurtze, aby mu našel člověka, který před dvaceti lety zavraždil jeho devítiletou dcerku a vypařil se. Svěřuje se mu s tím, že jej spatřil na letišti v Buffalu. Fears sice kontaktoval policii a sdělil jim, že spatřil vraha své dcery, ale nikdo z policistů mu nevěnuje pozornost a tak jedinou jeho nadějí na spravedlnost je právě Kurtz.

Při všech těchto událostech Kurtzovi nezlehčuje život ani fakt, že ho někteří buffalští policisté podezírají z vraždy detektiva Hathawaye a jsou pevně odhodláni mrtvého kolegu pomstít.


Oproti prvnímu dílu této série je tento díl poněkud zamotanější. Je zde daleko více zvratů a hlavní dějovou linkou se zde stává pedofil, který mění své identity a nehodlá se smířit s tím, že otec jedné z jeho obětí jej poznal a dělá vše pro to, aby jej také dopadl. 
Stejně jako v prvním díle se Joe s nikým nemazlí a mrtví jen přibývají. Tempo knihy je celkově svižnější a akčnější. Z Angeliny a Joa se stává celkem vydařený tým, který se nebojí vloupat do domu detektiva, nebo spřádat plán na zničení Emilia Gonzagy.

Celkově se mi styl psaní líbí, už od začátku není nouze o pořádné akční scény a čím více se blížíte ke konci knihy tím víc vzrůstá napětí. Ani na vteřinku jsem se nenudila a knihu jsem nechtěla dát z ruky. 

Hodnotím plným počtem a doporučuji se po této sérii poohlédnout.


Název : Kruté mrazy - série Joe Kurtz, detektiv bez licence (2. díl)
Autor : Dan Simmons
Nakladatelství : BB/art
Počet stran : 272







Žádné komentáře:

Okomentovat