Námluvy se zločinem | Ladislav Beran

O tom, že každé námluvy nemusí skončit dobře, a námluvy se zločinem už vůbec ne, vypráví nový soubor krimi povídek emeritního komisaře kriminální služby Ladislava Berana.


Ladislav Beran se narodil v roce 1945 v Písku a koketovat se psaním začal už na učilišti v Milevsku. Pro povídky s kriminální tématikou si bere náměty zejména ze své dlouholeté kriminalistické praxe a poslední dobou se věnuje krimi příběhům písecké četnické pátračky.

V edici původní česká detektivka nedávno vyšla jeho další povídková kniha s názvem Námluvy se zločinem, ve které se nám představí devatenáct detektivních povídek ve kterých písecká kriminálka řeší různorodé případy nejen z Písku, ale také z nedalekého okolí. 

Ocitáme se v období po revoluci a na písecké kriminálce toho mají k vyšetřování více než dost. Jedná se o případy vandalismu, krádeží všeho možného, ale hlavně se na počátku devadesátých let písečtí kriminalisté potýkali s enormním nárůstem vloupání do kostelů v celém rajónu a hlavně o krádežích z kostelů je hned první povídka s názvem Ďábelský plán.

Půlnoční blues pro starou dámu je zase povídka, která se zabývá hromadným ničením aut, která mají společné pouze jediné, a to červenou barvu. Pánové z kriminálky proto nelení a pouští se do vyšetřování po hlavě, zatímco jim na stole přistává jedno oznámení za druhým, a množství zničených aut se zvyšuje.

Knižní obálka je klasická zelená, která náleží edici Původní česká detektivka a je doplněna o srdce ze mříží, které ve mně evokuje klasické detektivky ještě z maminčiny knihovny. Což se mi na dnešní dobu, kdy je všude kolem plno nádherných obálek jeví poněkud smutně. 

Jednotlivé povídky se čtou opravdu samy a my se stáváme svědky řešení případů, které písecké kriminálce přistály na stole. Jedná se o typické porevoluční vyšetřování a nejednou se mi při četní vybavil seriál Třicet případů majora Zemana, který jistě zná každý z nás.

Jelikož se jedná o knihu povídkovou, tak je jasné, že vyšetřování a dopadení pachatele probíhá na pár stranách a tím pádem se nikdy nedá porovnat s knihou, která by se věnovala pouze jednomu příběhu. Jak už to tak bývá, tak některé povídky byly slabší a při čtení jimi doslova proletíte a máte pachatele, což byla škoda. Myslím si, že kdyby autor o jednu povídku ubral, mohl alespoň trochu v některých částech příběh jednotlivých povídek malinko rozvinout.

Byla to doba nezřízeného rozkrádání majetku s požehnáním z vyšších míst. A protože Socha spravedlnosti na písecké radnici nemá šátek přes obě oči, ale jen přes jedno, kradlo se a podvádělo v Písku nejen v noci, ale i ve dne a písecká kriminálka měla pořád co dělat.
Kniha je rozhodně čtivá a báječně vykreslená. Při čtení máte pocit, jako kdybyste se dívali na svůj oblíbený český detektivní seriál. Honičky i vloupačky si dokážete hravě představit a hlavní písečtí vyšetřovatelé se stanou vašimi sympatickými průvodci.

Pokud máte rádi detektivní povídky z per českých autorů, tak vás kniha rozhodně nezklame. Jedná se o oddechové čtení, které postrádá litry krve a tak je vhodná i pro starší čtenáře, kteří si tuto edici oblíbili. Pokud jste také nadšeným čtenářem "zelených" detektivek, tak se po knize rozhodně poohlédněte.                                                                                                                                          


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství MOBA.
Knihu si můžete zakoupit zde.


Název: Námluvy se zločinem
Edice: Původní česká detektivka
Autor: Ladislav Beran
Nakladatelství: Moba
Počet stran: 248

                                                                                                                                                             

Žádné komentáře:

Okomentovat