Lahodně s Ellou: džusy a smoothies pro každý den | Ella Woodward

V dnešní uspěchané době se džusy, spolu se smoothie těší stále větší oblibě. Lidé nemají moc času a jsou stále zaneprázdnění a tak právě fresh džusy a smoothie nahrazují během dne svačinky a zároveň jsou ideální volbou, jak do těla dostat doporučené množství živin a vitaminů. Díky širokému spektru kombinací a chutí se naše stravování stává pestřejším.

..."Moje džusy a smoothies jsou výhradně z čerstvých surovin rostlinného původu a obsahují vše, co potřebujete, abyste se cítili skvěle."...


Rozdíl, jak poznat džus od smoothie je jednodušší než si myslíte. Džus je řídká tekutina zpravidla zbavená dužiny, zatímco smoothie je husté, a dužinu tedy obsahuje. Při přípravě smoothie si tedy vystačíme s mixérem, zatímco k přípravě džusu budeme potřebovat odšťavňovač.
Další výhodou je, že připravený džus nebo smoothie si můžeme pohodlně vzít s sebou na cesty a během dne tak doplňovat potřebnou energii.


V úvodu knihy nás Ella seznámí s tím, co pro ni znamenají tyto vitaminové bomby, vysvětlí nám rozdíl mezi smoothie a džusy a poradí nám, jak nejlépe si tyto dobroty připravit a vychutnat.
Poté následuje kapitola, která se zabývá váhou ovoce a zeleniny. Jelikož se každé ovoce liší svou váhou, tak zde najdeme přehled váhy použitého ovoce a zeleniny v receptech. Dále jsou zde tipy na skladování ovoce, nebo třeba použití cukru.
Ořechová mléka a másla jsou další kapitolou a zde najdeme recepty na ořechové mléko a máslo a zároveň také tip, čím tyto suroviny nahradit, třeba v případě alergie.

Kapitola Smoothie
- zde je připraven také menší úvod do světa smoothies. Ella zde vysvětluje co smoothie vlastně je a jaké jsou její oblíbené suroviny. Dále se dovídáme, že ovoce není potřeba mít vždy čerstvé, ale že je možno použít ovoce, které jsme si předem připravili do mrazáku.
Ella nám zde také prozradí proč je u ní smoothie tak oblíbené a zároveň nám dá pár tipů, právě na sestavení tohoto oblíbeného nápoje.

Poté se konečně dostaneme k samotným receptům. V kapitole smoothie je celkem obsaženo 15 receptů, přičemž je zde věnována pozornost například také ovesné kaši nebo čokoládovo oříškovému mléku.
Recepty obsažené v této kapitole jsou opravdu různorodé. Najdeme zde smoothie z tropické papáji s mangem a limetkou, kombinaci kešu a kávy, banán se zeleným čajem matcha nebo mražené maliny s broskví a pomerančem.

Kapitola Džusy
- stejně jako u smoothie, i zde je připraven menší úvod do světa džusů. Ella nám vysvětluje, že právě na následujících stránkách nalezneme její nejoblíbenější džusy.
Dozvíme se, že k přípravě domácího džusu je opravdu zapotřebí odšťavňovač a dostaneme pár tipů, z jakého ovoce a zeleniny je vhodné džusy připravovat.
Druhy odšťavňovačů jsou takovou menší kapitolkou, ve které se s odšťavňovači seznámíme.

Konečně víme, co budeme k výrobě džusů potřebovat a tak se můžeme vrhnout na recepty. Také v této sekci na nás čeká 15 receptů, tentokrát však pro přípravu džusů.
Recepty obsažené v této kapitole jsou rovněž velice pestré. Zjišťujeme, že džusy nemusí být pouze sladkými nápoji, ale fantasticky vypadají také džusy ze zeleniny. V této kapitole se také hodně mixuje dohromady zelenina s ovocem, což vypadá lákavě, i když díky přidání zelené zeleniny si je většina džusů poměrně podobná.
Můžeme zde například najít Lehký zelený džus, který se skládá z okurky, kadeřávku, hrušky a jablka. Ultimátní zelený džus je zase mixem citronu, špenátu, kadeřávku, okurky a řapíkatého celeru. 
Nemusíte se bát, jsou zde obsaženy také ovocné džusy například mix melounu a máty nebo pikantního ananasu s maracujou jistě osvěží právě v nadcházejících teplých dnech.

Na samotném konci knihy je umístěn rejstřík a nesmím opomenout také pár stran věnovaným poznámkám, což se k této knize doopravdy hodí.











Tato sympatická knížečka v kapesním formátu je plná vitamínů a mně se neskutečně líbí. Je doplněná o spousty fotografií, což mám na tomto typu "kuchařek" ráda, jelikož se můžu inspirovat servírováním a tak nějak tuším, jak bude výsledný produkt vypadat.
Zároveň se mi líbí možnost obměňovat suroviny podle chuti, takže se můžu pouze inspirovat a nemusím se striktně držet receptu. 

Co se mi moc nelíbilo bylo časté přidávání ořechů, alergici z tohoto faktu moc nadšení nebudou, i když je v začátku knihy pár tipů, čím ořechy nahradit. Nutno ovšem podotknout, že recepty, které byly bez ořechů byly viditelně označeny.

Myslím si, že tato kniha bude ideální volbou pro nadcházející léto. Díky receptům, které se uvnitř ukrývají do sebe dostanete pořádnou dávku vitaminů a ještě se báječně osvěžíte.
Přiznám se, že jsem recepty ještě nezkoušela, nicméně hned jak přijde to pravé léto, tak naběhnu do obchodu a k našim pro odšťavňovač a vrhnu se na výše zmíněné džusy a smoothies, protože ty mě doopravdy zaujaly.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Omega , knihu si můžete zakoupit zde.
Dále děkuji Knihám Dobrovský , knihu si můžete zakoupit zde.



Název : Lahodně s Ellou: džusy a smoothies pro každý den
Autor : 
Ella WoodwardPřeklad : Zuzana Dyková
Nakladatelství : Omega
Počet stran : 80


A co vy ? Vlastníte tuto knihu, nebo Vás zaujala ? 
Máte v plánu si ji pořídit a vyzkoušet spousty netradičních chutí ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)

4 komentáře:

  1. Vypadá to pěkně. Jen by takové věci musel můj žaludek zvládat... :-\

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedělají ti takové věci dobře jo ? To je škoda, já je mám ráda :-)

      Vymazat
  2. Vypadá to moc hezky, stejně jako Lahodně s Ellou a přáteli, tu mám zase já... jsou asi ve stejném stylu a krásné fotky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, celkem se mi třásly ruce, tak to nedopadlo tak, jak jsem si představovala :-D
      Jinak lahodně s Ellou a přáteli mám taky, vypadá moc hezky :-)

      Vymazat